Wat zijn de gevaren van blootstelling aan de zon?
Het directe gevaar van te veel zon is zonnebrand. Als je onder een sterke microscoop naar de door de zon verbrande huid zou kijken, zou je zien dat de cellen en bloedvaten beschadigd zijn. Bij herhaalde schade door de zon begint de huid er droog, gepigmenteerd, verkleurd en leerachtig uit te zien. Hoewel de huid dikker lijkt, is deze juist verzwakt en zal hij daardoor gemakkelijker blauwe plekken krijgen.
De grootste bedreiging van de zon is echter dat het de belangrijkste oorzaak is van huidkanker, die nu de meest voorkomende vorm van kanker is. Artsen zijn van mening dat de meeste huidkankers kunnen worden vermeden door schade van de zon.
Heeft de zon voordelen?
U heeft wellicht geleerd dat u zonlicht nodig heeft om uw lichaam vitamine D te laten maken, omdat vitamine D van nature niet in de meeste voedingsmiddelen voorkomt. Maar tegenwoordig worden veel voedingsmiddelen tijdens het productieproces verrijkt met vitamine D. Blootstelling aan de zon is dus niet zo belangrijk voor de vitamine D-voorziening van het lichaam als vroeger. Buiten zijn geeft natuurlijk de meeste mensen een goed gevoel. En tennissen is beter voor je gezondheid dan televisie kijken. Maar u kunt uzelf nog steeds beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon terwijl u buiten geniet.
Hoe kan ik de schadelijke effecten van de zon vermijden?
Uit de zon blijven is de beste manier om schade door de zon te voorkomen, maar de meesten van ons gaan regelmatig naar buiten. Neem dus deze voorzorgsmaatregelen als u naar buiten gaat:
Draag altijd zonnebrandcrème. Breng het elke dag op je huid aan. Maak er een gewoonte van, net als bij het tandenpoetsen.
Vermijd de zon midden op de dag, van ongeveer 10 uur ‘s ochtends tot 15 uur’ s middags. De ultraviolette stralen, die zonnebrand veroorzaken, zijn in deze periode het sterkst.
Draag beschermende kleding. Wanneer je toch naar buiten gaat, vooral voor lange periodes midden op de dag. Lange mouwen en pantalons, evenals een hoed met brede rand, helpen uw lichaam te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.
Draag een zonnebril die uv-licht filtert.
Wat is SPF in een zonnebrandcrème?
SPF staat voor zonbeschermingsfactor. Het SPF-nummer geeft aan hoe goed het product je beschermt tegen UVB, de brandende zonnestralen. (De meeste zonnefilters absorberen ook ultraviolette “A” -stralen of UVA.) Hoe hoger het SPF-nummer, hoe groter de bescherming. Iedereen zou een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van ten minste 30 moeten gebruiken. Als u huidkanker of voorstadia van kanker heeft gehad, moet u een zonnebrandcrème gebruiken met een nog hogere beschermingsfactor. Veel van de nieuwe zonnefilters hebben SPF’s van 45 of hoger.
Kan ik een zonnebrandcrème met een lage beschermingsfactor gebruiken als ik nietvaak verbrand?
Als u alleen zonnebrand zou proberen te voorkomen, zou het antwoord “ja” zijn. Maar bescherming tegen zonnebrand is niet de belangrijkste reden om zonnebrandcrème te dragen. U wilt schade door de zon verminderen. Uw huid kan worden beschadigd door constante blootstelling aan de zon, ongeacht of u een brandwond ziet of niet. Onthoud dat zonnebrand een onmiddellijke reactie is, maar schade door de zon ontstaat gedurende een heel leven. Als u huidkanker of pre-kanker heeft gehad, moet u een SPF van 30 of hoger gebruiken.
Zijn alle verschillende soorten zonnebrandmiddelen veilig voor mij om te gebruiken?
Ja. Er zijn 2 soorten zonnefilters: organisch (“chemisch”) en anorganisch (“fysisch”). Ze zijn allebei veilig en ze beschermen je allebei tegen schade door de zon, alleen op verschillende manieren. Het beschermingsniveau dat door beide soorten zonnebrandmiddelen wordt geboden, hangt af van hun SPF. Recente studies hebben gekeken naar de opname van organische zonnefilters in de huid, maar er zijn geen schadelijke effecten waargenomen. Als u zich zorgen maakt over opname in de huid, kunt u anorganische zonnefilters gebruiken, die titaniumdioxide of zinkoxide als ingrediënten hebben. Zoals altijd is het een goed idee om met uw arts te praten als u vragen of opmerkingen heeft.
Wie moet zonnebrandcrème gebruiken?
Iedereen die tijd buitenshuis doorbrengt, moet een zonnebrandcrème gebruiken. Dit bevat:
Mannen, vrouwen en kinderen.
Mensen die gemakkelijk bruin worden en degenen die dat niet doen.
Mensen met een lichte en donkere huidskleur.
Mensen die al bruin worden en zonaanbidders, tuinmannen en skiërs.
Zijn zonnefilters veilig voor kinderen?
Ja. Zonnebrandmiddelen zijn niet alleen veilig voor kinderen ouder dan 6 maanden, maar kunnen bij regelmatig gebruik in de kindertijd voorkomen dat huidkanker zich op latere leeftijd ontwikkelt. Onlangs meldde een onderzoeker dat als zonnebrandmiddelen regelmatig zouden worden gebruikt door kinderen tot en met 18 jaar, het aantal gevallen van huidkanker later in het leven met 72% zou afnemen.
Voor kinderen jonger dan 6 maanden moet beschermende kleding en schaduw worden gebruikt. Als deze methoden niet beschikbaar zijn, raadt de American Academy of Pediatrics aan om een minimale hoeveelheid zonnebrandcrème met SPF 15 of hoger aan te brengen op gebieden zoals het gezicht van het kind en de achterkant van de handen.
Hoe moet zonnebrandcrème worden aangebracht?
Zonnebrandmiddelen zijn zeer effectief als ze op de juiste manier worden gebruikt. Volg deze richtlijnen om uzelf de meeste bescherming te bieden:
Breng de zonnebrandcrème ten minste 20 tot 30 minuten voordat u naar buiten gaat, aan wanneer u 30 minuten of langer wordt blootgesteld.
Breng de zonnebrandcrème om de 2 uur opnieuw aan terwijl u buiten bent, zelfs als het product het label ‘de hele dag’ draagt. Als u nat wordt of hevig transpireert, moet u de zonnebrandcrème vaker opnieuw aanbrengen.
Bedek alle blootgestelde delen, inclusief uw oren, lippen, gezicht en achterkant van uw handen.
Beknibbel niet; breng een royale laag aan. Strijk het glad in plaats van het in te wrijven. Een vuistregel is dat 45 ml (een shotglas) zonnebrandcrème nodig is om alle blootgestelde huid te bedekken om het aangegeven beschermingsniveau te bereiken.
Vrouwen moeten zonnebrandmiddelen onder make-up aanbrengen. Als u wacht met het aanbrengen van zonnebrandcrème tot u op het strand bent, transpireert u mogelijk al en door vocht worden zonnebrandmiddelen minder effectief.
Moet ik zonnebrandcrème overslaan als ik een gevoelige huid heb?
Sommige zonnefilters bevatten ingrediënten die de huid kunnen irriteren. Als u weet dat u op specifieke ingrediënten reageert, controleer dan de inhoud op het etiket. U kunt uw dermatoloog ook vragen om een zonnebrandcrème aan te bevelen.
Het is echter mogelijk dat de zonnebrandcrème de reactie niet veroorzaakt. Andere producten die in contact komen met uw huid, waaronder parfums, bepaalde medicijnen en zeep, kunnen uw huid gevoeliger maken. Denk aan de producten die u hebt gebruikt (vooral nieuwe producten) en stop met het gebruik van deze producten een voor een voordat u stopt met het gebruik van de zonnebrandcrème. Als u niet zeker weet wat de bijwerkingen zijn van een medicijn dat u gebruikt, raadpleeg dan uw arts of plaatselijke apotheker.