Zelfs in de oudste tijden hebben kruiden, naast genezing, ook gediend als middel om schoonheid te behouden en te herstellen. Cosmetica stond bij de Egyptenaren in hoog aanzien. Parfums en balsems werden veel gebruikt. De oude Grieken gebruikten kruiden ook voor cosmetische doeleinden. Munt werd bijvoorbeeld gebruikt als middel om de oksels te zalven, palmolie – voor het gezicht en de borst, en wenkbrauwen en haar werden ingesmeerd met marjoleinpommade. Bij de Romeinen stond, zoals bekend, de zuiverheid van het lichaam op een grote hoogte. Ze zalfden zich met geurige kruiden. In Europa werden planten veel later als cosmetisch product gebruikt – tijdens het bewind van de Engelse koningin Elizabeth I. Geleidelijk veroverden cosmetische producten alle Europese landen en tegenwoordig kunnen vrouwen zich het dagelijks leven nauwelijks meer voorstellen zonder.
De gunstige werking van kruiden op de huid is door de jaren heen bewezen. Afhankelijk van het huidtype en de specifieke kenmerken ervan, presenteren wij verschillende kruidenmaskers en lotions die u thuis kunt gebruiken.
KRUIDENMENGSELS VOOR DROGE HUID
Het is bewezen dat het raadzaam is om kruiden van etherische olieplanten te gebruiken om een droge huid te behouden: bloemen – roos, kamille, calendula, lavendel; bladeren en stengels – tijm, citroenmelisse, munt. Het gebruik van een verscheidenheid aan zelfgemaakte kruidencrèmes, lotions en maskers kan de droge huid verfrissen en versterken.
Kamillelotion – 2-3 eetlepels kamillebloemen worden ongeveer 10 minuten gekookt, daarna laat men het mengsel ongeveer een uur afkoelen. Het resulterende mengsel wordt ‘s morgens en’ s avonds gebruikt als gezichtsreinigingslotion.
Kamille-, tijm- en muntmasker – fijngehakte bladeren van citroenmelisse, tijm, munt, kamille en kaasjeskruid worden in een kom gemengd. Aan het resulterende mengsel worden twee eetlepels vlasmeel toegevoegd en het resulterende mengsel wordt met kokend water gegoten. Er wordt gemengd totdat een homogeen mengsel wordt verkregen. Het masker wordt op het gezicht aangebracht en blijft ongeveer 20-30 minuten zitten. dan afwassen.
KRUIDENMENGSELS VOOR VETTE HUID
Een vette huid heeft speciaal onderhoud nodig, omdat deze gevoelig is voor problemen met vergrote poriën en de vorming van mee-eters en puistjes. Het wordt aanbevolen om één keer per week kruidenmaskers te maken, die de huid kalmeren en de ongewenste vettigheid en glans van de huid reguleren.
Hop en paardenstaartlotion – twee theelepels gehakte hopbellen en paardenstaartstelen worden met kokend water gegoten. Het resulterende mengsel wordt gebruikt als een lotion om het gezicht na het wassen te reinigen.
Masker van linde en vlierbloesem – gelijke hoeveelheden linde, vlierbes en kamille worden in een container gemengd. Een snufje van het resulterende mengsel wordt gedurende 10 minuten in heet water gekookt. Het resulterende afkooksel wordt gezeefd en er wordt een theelepel honing en havermeel aan toegevoegd om een romige consistentie te verkrijgen. Terwijl het nog warm is, wordt het masker op het gezicht aangebracht en 20-30 minuten laten staan, waarna het van het gezicht wordt afgewassen.
KRUIDENMENGSELS VOOR GEVOELIGE HUID
Een gevoelige huid wordt gekenmerkt door een toestand van gemakkelijke prikkelbaarheid, gevoelig voor roodheid, jeuk en huiduitslag.
Lijnzaadmasker – 1 eetlepel lijnzaad wordt gekookt in water. Nadat de pap is verkregen, wordt deze gedurende 15-20 minuten op het gezicht aangebracht. spoel vervolgens af met warm water.
Havermasker – 1 eetlepel havermout wordt gegoten met 3 eetlepels warme melk of water. Nadat de havermout is opgezwollen, wordt het als pap warm op het gezicht aangebracht en 20 minuten laten staan. waarna het gezicht wordt gewassen met lauw water.