Algen – oligo-elementen en mineralen bron voor de huid

Denk je aan algen, dan denk je wellicht aan de onderzeese planten die je al pootjebadend in de zee weleens tegenkomt. Of misschien komt het water je al in de mond bij de gedachte aan sushi met zeewier?

Het is niet onlogisch dat die beelden eerst bij je opkomen, want daarbuiten zijn algen in onze contreien nog niet erg bekend. En dat is jammer, want algen kunnen een heuse bron van weldaad zijn voor zowel je lichaam als je geest.

Op je bord
Zeewier bevat namelijk aanzienlijke hoeveelheden mineralen, zoals jodium (belangrijk voor de goede werking van onze schildklier), calcium (versterkt je botten) en ijzer (verhoogt je weerstand). Ook vitamines en proteïnen vind je er massaal in terug. Nori, de alg die het meest gebruikt wordt om sushi te maken, heeft zelfs het hoogste eiwittengehalte van alle zeewieren: in 100 gram nori schuilt maar liefst zo’n 41 gram proteïne. En algen zouden nog meer gezonde eigenschappen hebben.

Wist je al dat zeewier de kans op een hartaanval zou verkleinen? Dat blijkt uit recent onderzoek. En nog volgens wetenschappers zouden algen je helpen om gewicht te verliezen door hun vetabsorberende werking. Het jodium in algen zou je metabolisme activeren en de vetverbranding verhogen. En bovendien bevat het nauwelijks calorieën.

Reden te meer dus om af en toe wat algen in je menu te verwerken. De bekendste bereiding met zeewier is natuurlijk sushi. Het vraagt misschien wat tijd en geduld, maar eens je het onder de knie hebt kan je bij sushi eindeloos blijven variëren. Ben je geen liefhebber van rauwe vis? Sushi vind je ook met bijvoorbeeld gebakken tonijn en gefrituurde kip, om je vingers bij af te likken! Maar er zijn nog heel wat andere mogelijkheden om algen op je bord te toveren. Zo kan je nori bijvoorbeeld ook verwerken in salades, soep, pastagerechten of rijstschotels, en kan je er zelfs thee van zetten. Vind je het toch allemaal wat te experimenteel? Dan ben je misschien meer te vinden voor een voedingssupplement met algen.

Op je huid
Behalve op je bord kan je zeewier ook een plekje op je lichaam geven, en dat mag je heel letterlijk nemen. Steeds meer schoonheidsbehandelingen maken gebruik van algen. En in deze drukke, stressvolle tijden komen behandelingen op basis van algen als geroepen, want ze bevatten heel wat ingrediënten waar je op slag van opkikkert. Voel je je moe, ziek of gestrest? Dan kunnen volgende behandelingen zeker soelaas brengen!

Thalassotherapie
Het woord thalassotherapie komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘zee’ (‘thalassa’) en ‘zorgen’ (‘therapia’). Zoals de naam het doet vermoeden, word je tijdens een thalassokuur behandeld met ingrediënten uit de zee. Bij een basisbehandeling baad je in warm zeewater gemengd met algen.

Wat doet het?
Kamp je met een pijnlijke rug, dan kan thalassotherapie je van jouw klachten afhelpen. De combinatie van verwarmd zeewater en algen heeft immers een weldadige invloed op je gewrichten en spieren. Het verzacht niet alleen de pijn maar ontspant ook de gewrichten, waardoor deze soepel worden. Het zal dan ook niet verbazen dat thalassotherapie ideaal is voor wie geplaagd wordt door gewrichtsaandoeningen zoals reuma en artrose.

Ook huidziektes zoals psoriasis kunnen behandeld worden met thalassotherapie, aangezien zo’n kuur het zelfherstellende vermogen in de huid wakker schudt. Omdat algen de afvoer van gifstoffen stimuleren en het lichaam voorzien van mineralen krijgt de huid een stevige boost, waardoor ze opnieuw wat gezonder wordt. Voor een optimaal resultaat kan je zelfs een thalassobehandeling combineren met een algenpakking. Puur genieten en ondertussen je kwaaltjes aanpakken: geweldig toch? Waar kan je hiervoor terecht? Een thalassokuur volg je doorgaans in een thalassocentrum, dat is een kuuroord dat aan zee gelegen is.

Een algenpakking
Bij een algenpakking wordt het hele lichaam bedekt met een warme pasta gemaakt van algen en word je vervolgens in een thermisch deken gewikkeld. Door de warmte zetten je poriën zich open, waardoor de algen goed kunnen inwerken.

Wat doet het?
Een algenpakking werkt in de eerste plaats ontspannend, maar afhankelijk van de soort algen die gebruikt worden, kan ze ook een afslankende en ontgiftende werking hebben.

Ben je van plan om af te slanken, dan kan een algenpakking je alvast op weg helpen. De pakking zet je stofwisseling en bloedcirculatie immers aan het werk en activeert de afvoer van afvalstoffen en de afbraak van onderhuids vet. Bovendien bevorderen de algen de lymfedrainage, waardoor ze cellulite helpen te bestrijden. Ideaal dus om je huid diep te reinigen en te verstevigen.

Waar kan je hiervoor terecht?
Voor een algenpakking kan je in de meeste beauty- en wellnesscentra terecht.

In cosmetica
Algen vormen het ingrediënt bij uitstek voor cosmeticaproducten. Het groene plantje zit immers boordevol oligo-elementen, mineralen die de elastine- en collageenproductie in de huid aanwakkeren. Elastine en collageen voorzien je huid van voldoende elasticiteit, zodat ze er mooi en stevig uitziet. Hoe meer oligo-elementen in je huid, hoe steviger je lichaam dus. Maar omdat deze mineralen slechts in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in ons lichaam, komen deze producten met algenextracten als geroepen.

Bescherm je teint
Givenchy is al langer vertrouwd met de weldadige eigenschappen van algen en brengt een serum op de markt waarvan het geheime ingrediënt zeewier is. Niet alleen geeft het je huid de kans om zich te herstellen en maakt het haar veerkrachtiger, het beschermt je huid ook tegen externe stressoren die huidveroudering met zich meebrengen. Tot slot zorgt het serum voor een hydratatie die tot 24 uur lang werkt. Helaas klinkt het prijskaartje een stuk minder aangenaam…
Le Soin Noir Sérum (€ 354) Givenchy. Bij ICI Paris XL.

Verstevig je lichaam
Wil je je taille, buik of heupen aanpakken, dan is de verstevigende lichaamscrème van Clarins misschien wel iets voor jou. De geheime ingrediënten zijn bamboesappen, cafeïne en algen die het beste resultaat leveren als je de crème aanbrengt met masserende bewegingen. Zo stimuleer je immers de bloedsomloop. De crème zou je huid steviger maken, vet en vocht afvoeren én vetophopingen in bedwang houden. Ten slotte belooft ze dode huidcellen op milde wijze af te voeren, met als resultaat een zachte, gehydrateerde huid.
Crème Masvelt Body Shaping Cream (€ 51 voor 200 ml) Clarins. Bij de parfumerie.

Zuiver je poriën
Ook The Body Shop is op de hoogte van de weldadige eigenschappen van algen en riep zelfs een uitgebreide productlijn in het leven die uitsluitend om zeewier draait. Het Seaweedgamma richt zich in het bijzonder op het zuiveren van de poriën. Dit kleimasker met zeewierextracten bijvoorbeeld is verrijkt met mineralen om de huid te verzorgen en te revitaliseren. Het belooft een diepreinigende werking te hebben en overtollig vet te absorberen.

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *