Crème maken

Hoe maak ik mijn crèmes? Dat is de schoonheid van de kunst!

Crème maak je op twee manier: met toegevoegde water of alleen met vet.

Met water

Deze methode  is meer ingewikkeldere omdat ik moet meer ingrediënten gebruiken, als emulgator en conservering middel. De crème is gemaakt van twee fazen: olie en water. Olie en water kunnen nooit samen mengen. Daarom komt de emulgator tussen. Emulgator bind water met olie en maakt een mooi zachte, witte crème. Alle twee fazen moeten warm worden en langzaam met elkaar mengen. Wanneer de mengsel kouder word beging te binden en crème vorm te krijgen. In deze koudere fase voeg ik de conserveringsmiddel. Omdat water in de crème zit moet altijd conservering gebruikt worden. Water heeft bacterie in en kan de crème gevaarlijk maken zonder conservering. Daar zijn veel conserveringsmiddelen die natuurlijk zijn. De emulgator is van vet gemaakt en ik kies altijd de plantaardige. In de koudere fase voeg ik veel actieve stoffen, als vitaminen en vocht brengende stoffen, maar ook anti-age stofjes. Wanneer de crème bijna klaar is kies is mijn etherische oliën.

Zonder water

Deze maak ik op twee manieren: met bijen was en zonder. Crèmes zonder bijen was meestal gebruik ik voor massage, want de crème is alleen van olie en boter (cacao, mango of shea…) en voelt zwaar aan. De vet moet gesmolten worden en dan goed roeren. Met bijen was wordt de crème wat harder maar ook minder vet. Voor deze variant gebruik ik mixer. Dan word de crème lekker zacht en beging zelfs te schuimen net als slagroom. Wanneer de crème wat kouder word  kunnen net als met de water variant ,actieve ingrediënten toegevoegd worden en daarna de etherische olie. Conservering is niet nodig want geen water is toegevoegd, maar om de leven van de crème te verlangen gebruikt ik anti-oxidanten. Ze helpen niet allen aan de huid te beschermt van buiten af worden maar ook de crème.

Met beetje passie en liefde word eigen crème maken super leuk. Ik gebruik altijd uniek oliën die niet in de winkels verkrijgbaar zijn, biologische koudgeperst boter en de rest van mijn ingrediënten zijn zorgvuldig gemaakt, zonder toegevoegde chemische stoffen. Alle containers was ik en daarna met alcohol desinfecteren.

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *